Posljednje Vijesti

Dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad

U okviru projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj, dana 6.5.2014. u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta Mobile 2020 i dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj. Prva nagrada pripala je Gradu Karlovcu, a druga nagrada Velikoj Gorici.

Završene radionice u sklopu projekta Mobile2020

Posljednjom radionicom u Zagrebu, održanom krajem studenog na Tribini Grada Zagreba, završene su radionice u sklopu međunarodnog projekta Mobile2020. Podsjetimo se, prva radionica održana je u Splitu u mjesecu lipnju, da bi tijekom sljedećih šest mjeseci REC i partneri projekta mobile2020 obišli i gradove Osijek, Pulu i Zagreb. U prvom dijelu edukacijskih seminara obrađene su teme prostornog planiranja i biciklističke infrastrukture u gradovima, da bismo se u drugom dijelu seminara pozabavili  biciklističkim uslugama i promocijom biciklizma. Tijekom izvođenja seminara partneri projekta upoznali su se sa situacijom u Hrvatskoj, dobrim i lošim primjerima iz biciklističke prakse te razmijenili iskustva s predstavnicima lokalne samouprave (gradski planeri, djelatnici upravnih odjela za promet, komunalna pitanja i/ili zaštitu okoliša), te predstavnicima lokalnih organizacija i/ili ustanova koje se bave prostornim ili prometnim planiranjem, ili pak promiču održivi (biciklistički) promet.

Podsjetimo, međunarodni projekt Mobile2020 (“Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine”) usmjeren je na promicanje aktivnog djelovanja gradova prema većoj zastupljenosti biciklističkog prometa u urbanim sredinama.

Završena nagradna igra u sklopu projekta MOBILE2020, čestitamo dobitnicima!

Nagradna igra: „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ u organizaciji tvrtke Matis Adria d.o.o. i Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu – REC Hrvatska, privedena je kraju. 

Podsjetimo se, cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Igra se provodila u okviru projekta mobile2020 – “Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine” (More biking in small and medium sized towns of Central and Eastern Europe by 2020, mobile2020.eu). 

Nakon pregleda pristiglih radova povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika REC-a te dvoje predstavnika Nacionalne stručne radne skupine u okviru projekta Mobile2020, je odlučilo prvu nagradu (bicikl s punom biciklističkom opremom) dodijeliti gđi. Miroslavi Novak iz Čakovca. Druga nagrada (bicikl) odlazi gđi. Ivi Kanižaj iz Zagreba. 

Obzirom na mali broj radova koji su zadovoljavali postavljene uvjete nagradne igre, povjerenstvo je odlučilo ne dodijeliti treću nagradu. 

Dodjela nagrada bit će održana u Zagrebu, 22. listopada 2013. godine u prostorijama Info centra Agencije za zaštitu okoliša, Trg maršala Tita 8.  Imena dobitnika nagrada objavljena su na službenim stranicama Organizatora i suorganizatora:

www.matis.com.hr,

http://croatia.rec.org

mobile2020.eu/country-pages/hrvatska/home-hrvatska. 

Zahvaljujemo svim sudionicima nagradne igre te se nadamo kako će pratiti daljnje korake u razvoju projekta mobile2020!

To top

04/08/13

„Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“

Cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Kliknite za više informacija...

statistika događanja – obavezna lozinka.

Svakodnevno bicikliranje u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj je još uvijek vrlo mali udio bicikla kao prijevoznog sredstva, te se bicikl uglavnom prepoznaje i koristi za turizam i rekreaciju, a ne kao svakodnevni način prometovanja. Potrebno je raditi na promjenama u prometnoj kulturi, kao odgovor na neprekidni porast potražnje za automobilima kao simbola gospodarskog i društvenog uspjeha. Tek nešto više od desetak gradova u Hrvatskoj kontinuirano radi na razvijanju biciklističke prometne mreže u urbanim sredinama, pa Hrvatska broji ukupno tek oko 400 km biciklističkih površina, u čemu Zagreb sudjeluje s 200 km. S druge strane, postoje stotine kilometara cikloturističkih i MTB ruta. Najprepoznatljiviji primjeri dobre prakse i dalje su Koprivnica, grad s najviše km biciklističkih staza po glavi stanovnika u Hrvatskoj, te Zagreb s pozitivnim iskustvima iz projekta PRESTO, a kroz ovaj projekt otkrili smo ili potakli još neke dobre primjere, osobito kroz natjecanje za naj-biciklistički grad provedeno u proljeće 2014., na koji su pristigle vrlo kvalitetne prijave 10 hrvatskih gradova. Naglasak pri odabiru najboljih nije bio na ukupnoj količini biciklističkih kilometara, već na ostvarenje najvećih pomaka u posljednjih 5 godina s aspekta sve četiri sastavnice održivog planiranja biciklističkog prometa, te su tako pobjedu odnijeli gradovi Karlovac i Velika Gorica. 

Od početka projekta Mobile2020 u 2011. godini so sada, bilježe se pozitivni pomaci u svakodnevnom bicikliranju u Hrvatskoj. Na području strateškog i prometnog planiranja, raste broj izrađenih studija za održivi promet osobito u primorskim gradovima, a prostorni i prometni master planovi sve više uključuju i trase za biciklistički promet. Na području komunikacije i promocije biciklizma, sve veći broj hrvatskih gradova sudjeluje u Europskom tjednu kretanja, u većim urbanim područjima bicikl postaje moderan među mladima, a intenzivira se i biciklistički aktivizam nevladinih udruga osobito u većim gradovima (informiranje i edukacija, biciklijade, proaktivnu komunikaciju prema gradskim upravama). Na području infrastrukture i ponude biciklističkih usluga, primjetno raste broj trgovina biciklima i biciklističkom opremom, uz potporu EU fondova uvode se gradski bicikli i nova parkirališta za bicikle, te razvija cikloturizam. U kontinentalnoj Hrvatskoj planira se biciklističko povezivanje susjednih gradova, a u suradnji s Hrvatskim cestama grade se biciklističke staze kroz prigradska naselja uz državnu cestu. 

 


 

Pogledajte neke od fotografija sa završnog događanja i dodjele nagrada za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj, održanog 06. svibnja 2014. u Zagrebu (kliknite za uvećanje i opis):

 

Djelomično financira Europska unija

INTELLIGENT ENERGY EUROPE