Posljednje Vijesti

Dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad

U okviru projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj, dana 6.5.2014. u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta Mobile 2020 i dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj. Prva nagrada pripala je Gradu Karlovcu, a druga nagrada Velikoj Gorici.

Završene radionice u sklopu projekta Mobile2020

Posljednjom radionicom u Zagrebu, održanom krajem studenog na Tribini Grada Zagreba, završene su radionice u sklopu međunarodnog projekta Mobile2020. Podsjetimo se, prva radionica održana je u Splitu u mjesecu lipnju, da bi tijekom sljedećih šest mjeseci REC i partneri projekta mobile2020 obišli i gradove Osijek, Pulu i Zagreb. U prvom dijelu edukacijskih seminara obrađene su teme prostornog planiranja i biciklističke infrastrukture u gradovima, da bismo se u drugom dijelu seminara pozabavili  biciklističkim uslugama i promocijom biciklizma. Tijekom izvođenja seminara partneri projekta upoznali su se sa situacijom u Hrvatskoj, dobrim i lošim primjerima iz biciklističke prakse te razmijenili iskustva s predstavnicima lokalne samouprave (gradski planeri, djelatnici upravnih odjela za promet, komunalna pitanja i/ili zaštitu okoliša), te predstavnicima lokalnih organizacija i/ili ustanova koje se bave prostornim ili prometnim planiranjem, ili pak promiču održivi (biciklistički) promet.

Podsjetimo, međunarodni projekt Mobile2020 (“Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine”) usmjeren je na promicanje aktivnog djelovanja gradova prema većoj zastupljenosti biciklističkog prometa u urbanim sredinama.

Završena nagradna igra u sklopu projekta MOBILE2020, čestitamo dobitnicima!

Nagradna igra: „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ u organizaciji tvrtke Matis Adria d.o.o. i Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu – REC Hrvatska, privedena je kraju. 

Podsjetimo se, cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Igra se provodila u okviru projekta mobile2020 – “Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine” (More biking in small and medium sized towns of Central and Eastern Europe by 2020, mobile2020.eu). 

Nakon pregleda pristiglih radova povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika REC-a te dvoje predstavnika Nacionalne stručne radne skupine u okviru projekta Mobile2020, je odlučilo prvu nagradu (bicikl s punom biciklističkom opremom) dodijeliti gđi. Miroslavi Novak iz Čakovca. Druga nagrada (bicikl) odlazi gđi. Ivi Kanižaj iz Zagreba. 

Obzirom na mali broj radova koji su zadovoljavali postavljene uvjete nagradne igre, povjerenstvo je odlučilo ne dodijeliti treću nagradu. 

Dodjela nagrada bit će održana u Zagrebu, 22. listopada 2013. godine u prostorijama Info centra Agencije za zaštitu okoliša, Trg maršala Tita 8.  Imena dobitnika nagrada objavljena su na službenim stranicama Organizatora i suorganizatora:

www.matis.com.hr,

http://croatia.rec.org

mobile2020.eu/country-pages/hrvatska/home-hrvatska. 

Zahvaljujemo svim sudionicima nagradne igre te se nadamo kako će pratiti daljnje korake u razvoju projekta mobile2020!

To top

04/08/13

„Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“

Cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Kliknite za više informacija...

statistika događanja – obavezna lozinka.

o projektu

Svakodnevno korištenje bicikla za odlazak na posao ili u kupnju uobičajeno je u mnogim gradovima Njemačke, Nizozemske ili drugih zemalja zapadne Europe. U Srednjoj i Istočnoj Europi, bicikli su još uvijek rezervirani uglavnom za razonodu preko vikenda, ali se ne smatraju uobičajenim načinom prijevoza.

Od 1990-ih poboljšanje uvjeta za promet osobnih automobila bio je prioritet prometne politike, te je nedostatak infrastrukture s dovoljno zasebnih biciklističkih staza i usluga ostao jedan od razloga zašto ljudi za svakodnevno prometovanje više vole koristiti automobil.

Kroz mobile2020 željeli smo potaknuti promjene u procesima planiranja u malim i srednjim gradovima 11 zemalja Srednje i Istočne Europei prenijeti odgovarajuća pozizivna iskustva Njemačke, Nizozemske, Italije, Švedske, Danske i drugih zemalja i učiniti ih primjenjivima u našim ciljnim zemljama.

Mobile2020 je 

  • uspostavio nacionalne stručne skupine za područje biciklizma koji će poticati razmjenu stručnih znanja i dugoročni razvoj biciklizma,
  • nastojao sustavno informirati gradove Srednje i Istočne Europe o mogućnostima povećanja udjela biciklista u doglednoj budućnosti,
  • osnaživao gradske planere i donositelje odluka za ispravna ulaganja, poboljšanje procesa planiranja te uvođenje promjena u prometnom ponašanju njihovih sugrađana,
  • održao niz seminarskih radionica i studijskih posjeta za širenje dobrih iskustava, znanja i ideja koje će u budućnosti poboljšati uvjete za biciklistički promet u Srednjoj i Istočnoj Europi. 
  • Organizirao niz javnih događaja i natjecanja gdje su gradovi regije mogli pokazati svoja postignuća na području biciklističkog prometa, i u kojima su mogli sudjelovati svi biciklistički entuzijasti.

Projekt se odvijao od svibnja 2011. do svibnja 2014. godine.

Djelomično financira Europska unija

INTELLIGENT ENERGY EUROPE