Posljednje Vijesti

Dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad

U okviru projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj, dana 6.5.2014. u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta Mobile 2020 i dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj. Prva nagrada pripala je Gradu Karlovcu, a druga nagrada Velikoj Gorici.

Završene radionice u sklopu projekta Mobile2020

Posljednjom radionicom u Zagrebu, održanom krajem studenog na Tribini Grada Zagreba, završene su radionice u sklopu međunarodnog projekta Mobile2020. Podsjetimo se, prva radionica održana je u Splitu u mjesecu lipnju, da bi tijekom sljedećih šest mjeseci REC i partneri projekta mobile2020 obišli i gradove Osijek, Pulu i Zagreb. U prvom dijelu edukacijskih seminara obrađene su teme prostornog planiranja i biciklističke infrastrukture u gradovima, da bismo se u drugom dijelu seminara pozabavili  biciklističkim uslugama i promocijom biciklizma. Tijekom izvođenja seminara partneri projekta upoznali su se sa situacijom u Hrvatskoj, dobrim i lošim primjerima iz biciklističke prakse te razmijenili iskustva s predstavnicima lokalne samouprave (gradski planeri, djelatnici upravnih odjela za promet, komunalna pitanja i/ili zaštitu okoliša), te predstavnicima lokalnih organizacija i/ili ustanova koje se bave prostornim ili prometnim planiranjem, ili pak promiču održivi (biciklistički) promet.

Podsjetimo, međunarodni projekt Mobile2020 (“Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine”) usmjeren je na promicanje aktivnog djelovanja gradova prema većoj zastupljenosti biciklističkog prometa u urbanim sredinama.

Završena nagradna igra u sklopu projekta MOBILE2020, čestitamo dobitnicima!

Nagradna igra: „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ u organizaciji tvrtke Matis Adria d.o.o. i Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu – REC Hrvatska, privedena je kraju. 

Podsjetimo se, cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Igra se provodila u okviru projekta mobile2020 – “Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine” (More biking in small and medium sized towns of Central and Eastern Europe by 2020, mobile2020.eu). 

Nakon pregleda pristiglih radova povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika REC-a te dvoje predstavnika Nacionalne stručne radne skupine u okviru projekta Mobile2020, je odlučilo prvu nagradu (bicikl s punom biciklističkom opremom) dodijeliti gđi. Miroslavi Novak iz Čakovca. Druga nagrada (bicikl) odlazi gđi. Ivi Kanižaj iz Zagreba. 

Obzirom na mali broj radova koji su zadovoljavali postavljene uvjete nagradne igre, povjerenstvo je odlučilo ne dodijeliti treću nagradu. 

Dodjela nagrada bit će održana u Zagrebu, 22. listopada 2013. godine u prostorijama Info centra Agencije za zaštitu okoliša, Trg maršala Tita 8.  Imena dobitnika nagrada objavljena su na službenim stranicama Organizatora i suorganizatora:

www.matis.com.hr,

http://croatia.rec.org

mobile2020.eu/country-pages/hrvatska/home-hrvatska. 

Zahvaljujemo svim sudionicima nagradne igre te se nadamo kako će pratiti daljnje korake u razvoju projekta mobile2020!

To top

04/08/13

„Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“

Cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Kliknite za više informacija...

statistika događanja – obavezna lozinka.

Poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla u lokalnim zajednicama zahtijeva kvalitetnu potporu političkih razina. Iniciranje i održavanje rasprava na nacionalnoj razini također povećava doseg projekta širom zemlje. Projektom smo uspostavili nacionalnu mrežu stručnjaka u području biciklizma, fokusirajući se na svakodnevno korištenje bicikla za odlazak na posao, u kupnju ili pak uobičajeno kretanje gradom. Nacionalna stručna radna skupina za promicanje biciklističkog prometa (NSRS) ustanovljena u okviru projekta u prosincu 2011. godine ne završava svoj rad s krajem projekta. Mobile2020 je samo potaknuo procese i stručne rasprave koji se nastavljaju i nakon njegovog završetka. 

 

Nacionalnu stručnu radnu skupinu čine predstavnici gradova, nadležnih državnih institucija, stručnih organizacija i udruga te gospodarskog sektora: 

      Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH 

      Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH 

      Ministarstvo unutarnjih poslova RH 

      Hrvatski zavod za prostorni razvoj 

      Udruga gradova RH / Grad Koprivnica 

      Udruga ‘Moj bicikl’ 

      Sindikat biciklista 

      Hrvatski biciklistički savez 

      Grad Zagreb 

      Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 

      Hrvatski autoklub (HAK) / Udruga sigurnost u prometu 

      Agencija za zaštitu okoliša RH 

      Matis Adria d.o.o. 

 

Osnovne uloge NSRS kroz aktivnosti projekta bile su potpora biciklizmu i poticanje konkretnih rješenja na nacionalnoj razini – kroz lobiranje i prijedloge za razradu kvalitetnijih zakonskih okvira održivog prometa, povezivanje s drugim stručnim tijelima i dionicima, te razrada stručne terminologije za potrebe domaćih okolnosti – u sklopu izrade Priručnika koji na jednom mjestu po prvi puta na hrvatskom jeziku cjelovito obrađuje integrirano planiranje i promicanje biciklističkog prometa u gradovima. Dva predstavnika NSRS sudjeluju u multidisciplinarnoj skupini Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za pripremu i izradu nacionalne strategije razvoja biciklističkog prometa, a putem NSRS prikupljeni su početkom 2013. godine i prijedlozi Ministarstvu unutarnjih poslova tijekom izrade izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

 

Nastavak rada NSRS u Hrvatskoj omogućit će daljnju razmjenu znanja i iskustva, intenzivnije motiviranje promjena u prometnoj kulturi među svim sudionicima prometa. Putem NSRS planiramo nastaviti i nagrađivanje naj-biciklističkih hrvatskih gradova koji najviše čine po pitanju razvoja biciklizma. 

Kontakt za NSRS: REC Hrvatska, rec-croatia[at]rec.org, tel. 01/4810774. 

 


 

Djelomično financira Europska unija

INTELLIGENT ENERGY EUROPE