Posljednje Vijesti

Dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad

U okviru projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj, dana 6.5.2014. u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta Mobile 2020 i dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj. Prva nagrada pripala je Gradu Karlovcu, a druga nagrada Velikoj Gorici.

Završene radionice u sklopu projekta Mobile2020

Posljednjom radionicom u Zagrebu, održanom krajem studenog na Tribini Grada Zagreba, završene su radionice u sklopu međunarodnog projekta Mobile2020. Podsjetimo se, prva radionica održana je u Splitu u mjesecu lipnju, da bi tijekom sljedećih šest mjeseci REC i partneri projekta mobile2020 obišli i gradove Osijek, Pulu i Zagreb. U prvom dijelu edukacijskih seminara obrađene su teme prostornog planiranja i biciklističke infrastrukture u gradovima, da bismo se u drugom dijelu seminara pozabavili  biciklističkim uslugama i promocijom biciklizma. Tijekom izvođenja seminara partneri projekta upoznali su se sa situacijom u Hrvatskoj, dobrim i lošim primjerima iz biciklističke prakse te razmijenili iskustva s predstavnicima lokalne samouprave (gradski planeri, djelatnici upravnih odjela za promet, komunalna pitanja i/ili zaštitu okoliša), te predstavnicima lokalnih organizacija i/ili ustanova koje se bave prostornim ili prometnim planiranjem, ili pak promiču održivi (biciklistički) promet.

Podsjetimo, međunarodni projekt Mobile2020 (“Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine”) usmjeren je na promicanje aktivnog djelovanja gradova prema većoj zastupljenosti biciklističkog prometa u urbanim sredinama.

Završena nagradna igra u sklopu projekta MOBILE2020, čestitamo dobitnicima!

Nagradna igra: „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ u organizaciji tvrtke Matis Adria d.o.o. i Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu – REC Hrvatska, privedena je kraju. 

Podsjetimo se, cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Igra se provodila u okviru projekta mobile2020 – “Porast biciklizma u malim i srednje velikim gradovima Srednje i Istočne Europe do 2020. godine” (More biking in small and medium sized towns of Central and Eastern Europe by 2020, mobile2020.eu). 

Nakon pregleda pristiglih radova povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika REC-a te dvoje predstavnika Nacionalne stručne radne skupine u okviru projekta Mobile2020, je odlučilo prvu nagradu (bicikl s punom biciklističkom opremom) dodijeliti gđi. Miroslavi Novak iz Čakovca. Druga nagrada (bicikl) odlazi gđi. Ivi Kanižaj iz Zagreba. 

Obzirom na mali broj radova koji su zadovoljavali postavljene uvjete nagradne igre, povjerenstvo je odlučilo ne dodijeliti treću nagradu. 

Dodjela nagrada bit će održana u Zagrebu, 22. listopada 2013. godine u prostorijama Info centra Agencije za zaštitu okoliša, Trg maršala Tita 8.  Imena dobitnika nagrada objavljena su na službenim stranicama Organizatora i suorganizatora:

www.matis.com.hr,

http://croatia.rec.org

mobile2020.eu/country-pages/hrvatska/home-hrvatska. 

Zahvaljujemo svim sudionicima nagradne igre te se nadamo kako će pratiti daljnje korake u razvoju projekta mobile2020!

To top

04/08/13

„Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“

Cilj nagradne igre „Snimi video jedan i osvoji bicikl vrijedan!“ je promocija svakodnevnog biciklizma, odnosno korištenja bicikala kao sredstva svakodnevnog prometovanja u malim i srednje velikim gradovima u Hrvatskoj koji broje od 10,000 do 350,000 stanovnika, uključujući Zagreb. Kliknite za više informacija...

statistika događanja – obavezna lozinka.

Završno događanje i dodjela nagrada za naj-biciklistički grad

U okviru projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj, dana 6.5.2014. u hotelu Sheraton u Zagrebu održano je završno događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta Mobile 2020 i dodijeljene nagrade za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj. Prva nagrada pripala je Gradu Karlovcu, a druga nagrada Velikoj Gorici.

Uvodno izlaganje o ulozi biciklizma u zaštiti okoliša održao je Dr.sc. Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, nakon čega je Irena Brnada, predstavnica REC-a Hrvatska, održala prezentaciju o rezultatima projekta Mobile 2020 u Hrvatskoj i predstavila Priručnik o planiranju biciklističkog prometa u urbanim sredinama.  Projektni rezultati se očituju u  porastu interesa za promociju biciklističkog prometa u urbanim sredinama, formirana je Nacionalna stručna radna skupina koja će nastaviti s djelovanjem i nakon završetka projekta i  europska mreža stručnjaka i kontakata za nove projekte, a pripremljen je i tiskan niz informativnih i edukativnih materijala koji daju smjernice gradovima za daljnji razvoj biciklizma kao održivog načina prometovanja. Svi ti materijali mogu se preuzeti na poveznicama desno.

U okviru projekta održan je i niz promotivnih događanja: natječaj za najbolji kratki video/film na temu “Biciklizam u mom gradu”, Biciklijada u Koprivnici tijekom Klimatskog tjedna 2014.,  natjecanje za naj-biciklistički grad u Hrvatskoj, međunarodna konferencija , te  7 tematskih seminara u različitim gradovima Hrvatske, koji su okupili 28 hrvatskih gradova zainteresiranih za razvoj i promociju održivog biciklističkog prometa te svakodnevnog bicikliranja u svojim područjima. 

Glavni fokus projekta bio je na edukaciji lokalnih samouprava o biciklizmu kao sustavu – gdje je za razvoj održivog biciklističkog prometa potrebno posvetiti jednaku pažn ju svim elementima sustava, kako integriranom prometnom planiranju, tako i planiranju infrastrukture, ponudi biciklističkih usluga,  te promociji biciklizma odnosno komuniciranju promjena u ponašanju, u smislu korištenja bicikla kao svakodnevnog prometala. 

Ispred Grada Karlovca nagradu za naj-biciklistički grad primio je gradonačelnik Damir Jelić, koji je održao i izlaganje o postignućima Karlovca u biciklističkom prometu i infrastrukturi.Upravo je izuzetni napredak na planu prometne biciklističke  infrastukture u posljednjih nekoliko godina najviše i doprinjeo tome da prva nagrada pripadne Gradu Karlovcu. Naime, Grad Karlovac je uveo niz kapitalnih i manjih zahvata u biciklističkoj infrastrukturi, poput novih biciklističih staza, prometne signalizacije i označavanja staza , uklanjanja prepreka, te time utjecao i na veću sigurnost biciklističog prometa u gradu. Prvu nagradu Gradu Karlovcu dodijelila jeTanja Matijević direktorica tvrtke Matis Adria d.o.o., sponzora nagrade. 

Drugu nagradu Velikoj Gorici dodijelio je Matija Vuger iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj i član Nacionalne stručne radne skupine, a preuzeo ju je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarac koji je također predstavio napredak u razvoju biciklističke infrastrukure i biciklizma u svom gradu u zadnjih nekoliko godina. Velika Gorica ima 35 km uređenih biciklističih staza i ima plan uvesti  još toliko, a trenutno radi i na uređenju biciklističkih staza u prirodnom okruženju  V. Gorice.

Iskustva predstavnika Grada Dubrovnika  sa studijskog putovanja u Nizozemsku i Njemačku, organiziranog u okviru projekta,  predstavila je Dubravka Simatović, savjetnica za EU projekte Grada Dubrovnika, koja se ujedno i osvrnula na geografske specifičnosti Dubrovnika koje ograničavaju mogućnosti široke primjene biciklističih mjera, no uprkos tome grad planira niz poboljšanja u području svakodnevnog bicikliranja, uključujući primjerice bike-sharing sustav javnih bicikla.

G. Davor Georg Lisicin predstavnik Udruge sigurnost u prometu, ujedno i član Nacionalne stručne radne skupine, najavio je skori početak programa edukacije vožnje bicikla za odrasle koja će biti organizirana s ciljem ohrabrivanja i poticanja novih biciklista u urbanim sredinama, a koji će se provoditi u suradnji sa zagrebačkim udrugama Sindikat biciklista i Moj bicikl. 

Nadamo se da će planirani nastavak rada Nacionalne stručne radne skupine za promicanje biciklističkog prometa omogućiti i pretvaranje dodjele nagrada za najbiciklistički grad u Hrvatskoj u tradiciju, te tako i poticaj svim hrvatskim gradovima za nastavaka aktivnosti na unaprjeđivanju biciklizma. 

Fotografije sa skupa (kliknite za uvećanje i opis):

Djelomično financira Europska unija

INTELLIGENT ENERGY EUROPE