legfrissebb

25.04.2014
A Mobile2020 projekt a végéhez érkezett. A 11 országban megvalósult projekt tapasztalatait, tanulságait április 29-én egy (angol nyelvű) szakmai műhely-konferencia keretein belül beszéljük át, számos más EU-s kerékpáros projekt-képviselő részvételével. Korlátozott számban még vannak helyek, illetve az eseményt élőben is közvetítjük azok számára, akik nem tudnak eljönni, de szivesen végighallgatnák az eszmecserét. Részletek ITT.

 

18.01.2014
A Mobile2020 sikeres képzéssorozata elérkezett az utolsó alkalomhoz. A ferbuár 25-én Békéscsabán tartandó egy napos képzés részleteiről hamarosan részletesebben is beszámolunk. A kerékpárosbarát közlekedéstervezés, és infrastruktúra mellett a kerékpáros szolgáltatásokról és a szemléletformálásról is szóló tréninget elsősorban magyarországi kis- és közepes városok számára rendezzük. Neves magyarországi szakértők bevonásával a gyakorlatban is hasznosítható tudást adunk át önkormányzatoknál dolgozó közlekedésért vagy kerékpározásért felelős munkatársaknak. Részletek hamarosan.

 

23.09.2013

A Bringázz a munkába! (Bam!) kampány keretében a Magyar Kerékpárosklub és a Mobile 2020 projekt videókészítő versenyt írt ki. Részletek ITT.

A Bringázz a munkába! (Bam!) kampány keretében a Magyar Kerékpárosklub és a Mobile 2020 projekt videókészítő versenyt ír ki - See more at: mobile2020.eu/country-pages/magyarorszag/promocio/videopalyazat-bam.html

A Bringázz a munkába! (Bam!) kampány keretében a Magyar Kerékpárosklub és a Mobile 2020 projekt videókészítő versenyt ír ki - See more at: mobile2020.eu/country-pages/magyarorszag/promocio/videopalyazat-bam.html

A Bringázz a munkába! (Bam!) kampány keretében a Magyar Kerékpárosklub és a Mobile 2020 projekt videókészítő versenyt ír ki - See more at: mobile2020.eu/country-pages/magyarorszag/promocio/videopalyazat-bam.html

Készülő magyar kézikönyv

19.03.2013
Magyarországi szakértők, és kerékpáros civil szervetek segítségével a Mobile2020 kézikönyvének magyar nyelvű adaptációja készül. A kézikönyvet a májusban induló képzéssorozat részvevői nyomtatott formában is megkapják, de elektronikus formában is hozzáférhető lesz.

 

Eseménynaptár – Jelszó szükséges.

promóció

Sok minden történt a Mobile2020 projekt keretein belül és kívül az egyes országokban. A hosszú távú eredmények érdekében fontos volt a szélesebb közönség bevonása a munkába, éppen ezért a Mobile2020 számos saját eseményt szervezett a közép-kelet európai országokban. Ezek az események többek között lehetőséget adtak az egyes önkormányzatoknak, hogy bemutathassák kerékpáros közlekedés terén elért eredményeiket.  

Néhány példa a Mobile2020 projekt magyarországi promóciós tevékenységei közül:

  • A kerékpárbarát települések versenye lehetővé tette önkormányzatok számára, hogy a növeljék a mindennapi kerékpározás sikerességét, és elért eredményeiket a széles közönség előtt is láthatóvá tegyék (lásd lejjebb).  
  • Az amatőr videoklip-készítő verseny során kerékpározást népszerűsítő ötleteket gyűjtöttünk egy csokorba.
  • A kis- és közepes méretű városok jó példáit szervezett kerékpártúrák során népszerűsítettük (egy példa itt). 

KBT és KBM versenyek

Több mint félszáz település vagy szervezet Kerékpárosbarát

2014. január 22. 
(forrás: NFM)

Huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a Kerékpárosbarát címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly hetedszerre meghirdetett pályázatain. Az elismeréseket Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át 2014. január 22-én, a REC (Regional Environmental Center) szentendrei központjában.


fotó: Kardos Gábor

A Kerékpárosbarát Település pályázatok elbírálásában fontos szempont volt a kerékpáros infrastruktúra nagysága és minősége, a helyben szervezett kerékpáros rendezvények, a szemléletformálás terén tett lépések vagy a fejlesztésekre fordított keret mértéke.

A fővárosi kerület, megyei jogú város kategóriában újonnan nyerte el a címet Eger, a városok közül pedig Balatonalmádi, Gyomaendrőd, Lenti és Soltvadkert. A nagyközségek, községek versenyében Balatonmáriafürdő, Csopak, Köröstarcsa és Rábapatona lett első alkalommal befutó.


fotó: Kardos Gábor

A Kerékpárosbarát Munkahelyek kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárral munkába járó kollégák igényeire kerékpártároló helyek, öltözők kialakításával, akár saját kerékpárflotta működtetésével, amihez szervizlehetőségek is kapcsolódhatnak.

A munkahelyeket négy kategóriában (mikro- és kisvállalat, középvállalat, nagyvállalat, non-profit szervezet) díjazták. A kitüntető címet mások mellett a Mapi Magyar Fejlesztési Iroda Zrt., a Novotel Budapest Danube, a Magyar Posta Zrt. Központi Szállítási Üzeme, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal, Budapest III. Kerület Polgármesteri Hivatala és a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Csonka János Tagintézménye viselheti egy éven át.


fotó: Kardos Gábor

A hagyományos kiírás komoly újdonsága volt, hogy tavaly először lehetett online módon is benyújtani a pályázatokat, ami megkönnyítette a jelentkezést, újrajelentkezést. 

A díjátadó alkalmából együttműködési megállapodást írt alá a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége és a Magyar Autóklub. A felek a környezettudatos közlekedés egyik dinamikusan fejlődő ága, a kerékpározás támogatása érdekében szakmai anyagaikról, programjaikról folyamatosan értesítik egymást, összefogva tájékoztatják, oktatják különösen a fiatal gépjárművezetőket, kerékpárosokat.

Völner Pál köszöntőjében hangsúlyozta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az önkormányzatokkal, vállalatokkal és civil szervezetekkel együttműködve számos akcióval népszerűsíti a kerékpározást. A Kerékpárosbarát pályázatok mellett e körbe tartoznak a Bringázz a munkába! tavaszi és őszi kampányai, az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap hazai eseményei. A közös szemléletformáló munka eredményességét is igazolja, hogy az Európai Kerékpárosok Szövetsége (ECF) által tavaly elkészített, a kerékpározás helyzetét vizsgáló felmérés szerint Magyarország az uniós tagállamok között a nyolcadik helyen áll, a 2004-ben vagy azután csatlakozott országok közül ezzel a legjobban teljesít.


fotó: Kardos Gábor

-----------------

A 2012-es verseny átadóünnepsége

2013. Január 24-én hivatalosan is lezárult a 2012-es Kerékpárbarát Települések (KBT) és Kerékpárbarát Munkahelyek (KBM) versenye, amelyben szponzorként, segítőként és zsűritagként a Mobile2020 projekt is részt vett. Idézetek a Minisztérium hivatalos közleményéből:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012-ben kiírt pályázatain nyertes 14 település és 24 munkahely vehetett át Kerékpárosbarát címet 2013. január 24-én, Tatán. Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: az elismerés rangját mutatja, hogy a pályázók száma 2011-hez képest több mint kétszeresére nőtt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly már a hatodik alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatát a Kerékpáros Magyarország Szövetség együttműködésével. 2012-ben 25 önkormányzat és 40 cég mérettette meg magát a kerékpározás elterjesztése, népszerűsítése érdekében megtett intézkedéseivel. Új pályázóként nyert Kerékpárosbarát Település címet Hévíz, Nyírtura, Szarvas és Veszprém. A munkahelyek közül először érdemelte ki az elismerést a Baranya Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, az Erdészeti Tudományos Intézet, az Extreme Rendezvényügynökség Kft., a Magyar Autóklub, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., a balkányi "Szent Miklós Udvara" Szociális Alapszolgáltató Intézmény és a szegedi SZKKVSZI Krúdy Gyula Tagintézmény. 

A Kerékpárosbarát Munkahelyek megfelelő biciklitárolási vagy átöltözési lehetőségekről gondoskodnak, több cég támogatja alkalmazottai kerékpárvásárlását. A települések a kerékpárutak építésén túl képzésekkel, szemléletformáló kampányokkal és közlekedésbiztonsági oktatások szervezésével is hozzájárulnak a kerékpáron közlekedők számának növekedéséhez.

A díjátadónak idén a Kerékpárosbarát címét többedszerre megújító Tata városa adott otthont. A kitüntető oklevelek mellett a négy vállalati és három települési kategória győztesei a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), az Energiaklub, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége és a Bringamédia Kft. által felajánlott díjakat vehették át. 

Schváb Zoltán a rendezvényen bejelentette: a 2013. évi Kerékpárosbarát pályázatokat idén májusban írja ki a szaktárca.

Az Európai Unió Intelligent Energy Europe nevű programjának támogatásával

INTELLIGENT ENERGY EUROPE